Характеризира се със средно голям до голям грозд,
коничен, с едно крило, полусбит до рехав. Зърното на този сорт грозде е
много голямо, овално до продълговато, със сочна консистенция и
хармоничен и леко тръпчив неутрален вкус. Кожицата е дебела, жилава,
тъмносиня, покрита с обилен восъчен налеп. Гроздето узрява през втората
половина на септември. Лозите са силно растящи, със средна родовитост
при отглеждане на формировките стъблен Гюйо и Мозер, с дължина на
плодовите пръчки 10-12 очи. Сортът не е склонен към изресяване и
милерандаж, напада се от обикновена и брашнеста мана, но е практически
устойчив на сиво гниене. Чувствителен е към ниски зимни температури.
Изисква дълбоки, плодородни, свежи почви и напояване. Гроздето от сорта
Палиери се използва за прясна консумация, но запазва добрия си външен
вид и при оставяне по-дълго време на лозите, и при съхраняване.
Няма коментари:
Публикуване на коментар