- Агробиологична характеристика- спада към групата на средноранозреещите сортове (гроздето узрява около първата половина на ІХ). Лозите се отличават със среден растеж. Грозда е средно голям, разклонен, често силно рехав. Зърното е средно едро до едро, овално с тъмносиня, жилава и восъчен налеп кожица. Консистенцията е месеста със силен мискетов аромат. Подходяща за него е подложка 41 Б. Сортът е склонен към изресяване (против изресяване се препоръчва прищъпване на леторастите непосредствено преди цъфтежа).
- Технологична характеристика- захарното съдържание в консумативна зрялост достига около 16 %-17 %, а съдържанието на титруеми киселини е между 5-6 г/л.
- Устойчивост- сравнително устойчив е на ниски зимни температури. Сортът е чувствителен към болести и неприяетли ( напада се силно от оидиум). Гроздето му е сравнително устойчиво на сиво гниене.
- Добив- лозите се отличават с добра родовитост (добива от лоза е между 3-6 кг, а от декар 1000-2000 кг)
Блог на разсадник Иван Димов град Варна. Съвети и информация за отглеждане на овощните дръвчета и лози.
понеделник, 17 март 2014 г.
Хамбурски мискет, червен десертен сорт от разсадник Иван Димов гр.Варна
Получен е чрез кръстосването на сортовете Мискет александрийски и Франкентал в края на миналия век в Пировано (Италия).
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар