Преди засаждането,
корените на лозите се накисват във вода един-два дни, за да се
освежат. Това мероприятие е задължително, когато засаждането се
извършва през пролетта. Подготовката на лозите за засаждане става по
следния начин:
-
запазват се всички добре развити корени, разположени в
основата на подложката;
-
корените се подрязват на дължина от 6 до 8 см;
-
наранените и повредените корени се отстраняват до здрава
тъкан;
-
всички корени, развили се от по-горните възли се премахват до
основата;
-
пръчката, развила се от калема се реже на 2 видими пъпки (очи);
-
ако са покарали повече пръчки, се избира тази, която е
по-силна и има по-добро разположение, останалите се премахват;
При невъзможност
закупените лози да се засадят веднага, временно могат да се съхранят
в избено помещение при температура, която не се понижава под 0°С.
Кореновата система се покрива с влажен, чист, речен пясък, който
периодично трябва да се навлажнява. Ако не се разполага с пясък е
възможно корените да се покрият и с влажна почва.
Засаждането на лозата
може да се извърши по няколко начина: в ямки, със садило, с хидробур,
чрез отваряне на бразди, с посадъчна машина и др.
Засаждането в ямки е
най-разпространения начин у нас. При него прихващането на лозите е
много добро. Изкопаването на ямките се извършва по следния начин:
Фигура 1 - Лоза с повече от един летораст
Фигура 2- Подготовка на лозата за засаждане
2.1 Лозата преди подрязване
2.2 Лозата след което е подготвена за засаждане
- ямката се изкопава на
отбелязаното с маркирна тел място с лопата на дълбочина 40 см. и
ширина 25-30 см;
- в основата на ямката
е добре да се внесе 1-2 кг добре угнил оборски тор, предварително
размесен с рохкава почва;
-лозичката се поставя в ямката
така, че корените да легнат върху предварително подготвеното дъно на
ямката;
- до средата на ямката
се засипва с почва, която се притъпква много добре, след което в
ямката се внасят 5-6 литра вода;
- след попиване на
водата се дозасипва с почва до горния край на ямката и отново се
притъпква добре;
- до самата лоза се
забива маркир, който показва къде се намира чепът на засадената лоза;
- важно е при поставяне
на лозата в ямката мястото на спойката да се намира на нивото на
почвената повърхност;
- над засадената лоза
се прави купчина от рохкава почва, която при пролетното засаждане
покрива чепчето с почвен слой от 5-6 см., а при есенното засаждане -
от 25-30 см;
Фигура 3 Засаждане в ямка
Лицензиран Овощен Разсадник "Иван Димов" град Варна разполага със следните сортове винени и десертни бели и червени лози:
- Дружба, Брестовица, Виктория, Болгар ,Италия, Велика, Палиери, Хамбурски мискет, Флайм сидлес, Молдова, Евмолпия
Няма коментари:
Публикуване на коментар