четвъртък, 6 март 2014 г.

Начин на засаждане на лози

Засаждането на лозите може да се извършва през есента и през пролетта. Установено е, че при есенното засаждане се получава по-висок процент на прихващане и по-силен растеж на лозите през първата година. Пролетното засаждане се приема у нас като по-масова практика. Най-добре е то да се извърши през втората половина на март и началото на април, щом е възможно да се работи.
Преди засаждането, корените на лозите се накисват във вода един-два дни, за да се освежат. Това мероприятие е задължително, когато засаждането се извършва през пролетта. Подготовката на лозите за засаждане става по следния начин:
- запазват се всички добре развити корени, разположени в основата на подложката;
- корените се подрязват на дължина от 6 до 8 см;
- наранените и повредените корени се отстраняват до здрава тъкан;
- всички корени, развили се от по-горните възли се премахват до основата;
- пръчката, развила се от калема се реже на 2 видими пъпки (очи);
- ако са покарали повече пръчки, се избира тази, която е по-силна и има по-добро разположение, останалите се премахват;
 При невъзможност закупените лози да се засадят веднага, временно могат да се съхранят в избено помещение при температура, която не се понижава под 0°С. Кореновата система се покрива с влажен, чист, речен пясък, който периодично трябва да се навлажнява. Ако не се разполага с пясък е възможно корените да се покрият и с влажна почва. 
Засаждането на лозата може да се извърши по няколко начина: в ямки, със садило, с хидробур, чрез отваряне на бразди, с посадъчна машина и др.
Засаждането в ямки е най-разпространения начин у нас. При него прихващането на лозите е много добро. Изкопаването на ямките се извършва по следния начин:

Фигура 1 - Лоза с повече от един летораст



Фигура 2- Подготовка на лозата за засаждане


2.1 Лозата преди подрязване
2.2 Лозата след което е подготвена за засаждане

- ямката се изкопава на отбелязаното с маркирна тел място с лопата на дълбочина 40 см. и ширина 25-30 см;
- в основата на ямката е добре да се внесе 1-2 кг добре угнил оборски тор, предварително размесен с рохкава почва;
-лозичката се поставя в ямката така, че корените да легнат върху предварително подготвеното дъно на ямката;
- до средата на ямката се засипва с почва, която се притъпква много добре, след което в ямката се внасят 5-6 литра вода;
- след попиване на водата се дозасипва с почва до горния край на ямката и отново се притъпква добре;
- до самата лоза се забива маркир, който показва къде се намира чепът на засадената лоза;
- важно е при поставяне на лозата в ямката мястото на спойката да се намира на нивото на почвената повърхност;
- над засадената лоза се прави купчина от рохкава почва, която при пролетното засаждане покрива чепчето с почвен слой от 5-6 см., а при есенното засаждане - от 25-30 см; 

Фигура 3 Засаждане в ямка

 
 Лицензиран Овощен Разсадник "Иван Димов" град Варна разполага със следните сортове винени и десертни бели и червени лози:
  • Дружба, Брестовица, Виктория, Болгар ,Италия, Велика, Палиери, Хамбурски мискет, Флайм сидлес, Молдова, Евмолпия

Няма коментари:

Публикуване на коментар