понеделник, 17 март 2014 г.

Болгар, бял десертен сорт грозде от разсадник Иван Димов гр.Варна

Болгар е бял десертен сорт грозде и се счита за най-ценният десертен сорт грозде в България.


Болгар се използва главно за прясна консумация. Има произход от Мала Азия. Широко разпространен в България, Гърция, Турция, Италия, Испания и Австралия.

Познат е още с имената : Карабурну, Афуз Али, Датие де Бейрут, Болгар, Алепо, Розаки, Розакия, Розети, Реджина и др.

Лозите, на които расте БОЛГАР дават най-добра реколта, ако се отглеждат на дълбоки, свежи, хумусно-карбонатни черноземи на льосова основа, канелено-горски и алувиално-наносни почви.

Боледуват от гъбични болести, неприятели и не са устойчиви на ниски зимни температури. При неблагоприятни климатични условия по време на цъфтежа се появяват милерандаж и клейстогамия.

Отличава се с големи до много големи конични, крилати, полусбити до рехави гроздове. Зърната на този сорт грозде са много големи, продълговатоцилиндрични, понякога яйцевидни, хрупкави, с хармоничен вкус. Кожицата е дебела, здрава, но не е жилава, кехлибареножълта, понякога с ръждиви петна по огряваната от слънцето страна.

Под влияние на вегетационните поливки добивът от сорта Болгар се увеличава с 24 - 200 процента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар