Болгар е бял десертен сорт грозде и се счита за най-ценният десертен
сорт грозде в България.
Болгар се използва главно за прясна консумация.
Има произход от Мала Азия. Широко разпространен в България, Гърция,
Турция, Италия, Испания и Австралия.
Познат е още с имената : Карабурну, Афуз Али, Датие де Бейрут, Болгар, Алепо, Розаки, Розакия, Розети, Реджина и др.
Лозите, на които расте БОЛГАР дават най-добра реколта, ако се
отглеждат на дълбоки, свежи, хумусно-карбонатни черноземи на льосова
основа, канелено-горски и алувиално-наносни почви.
Боледуват от гъбични болести, неприятели и не са устойчиви на ниски
зимни температури. При неблагоприятни климатични условия по време на
цъфтежа се появяват милерандаж и клейстогамия.
Отличава се с големи до много големи конични, крилати, полусбити до
рехави гроздове. Зърната на този сорт грозде са много големи,
продълговатоцилиндрични, понякога яйцевидни, хрупкави, с хармоничен
вкус. Кожицата е дебела, здрава, но не е жилава, кехлибареножълта,
понякога с ръждиви петна по огряваната от слънцето страна.
Под влияние на вегетационните поливки добивът от сорта Болгар се увеличава с 24 - 200 процента.
Няма коментари:
Публикуване на коментар