сряда, 19 март 2014 г.

Костюженска кайсия от разсадник Иван Димов гр.Варна





 Произход и разпространение.

Произлязъл е от семена, получени от свободно опрашване на сорта Еревани в Молдавския научноизследователски институт по овощарство, лозарство и винарство от А.А.Петросян. Разпространен е в Молдовия и Румъния. Основен стандартен сорт, масово разпространен у нас.

Агробиологична и екологична характеристика.

Дървото е умеренорастящо, с широкоразлата корона. Клоните са гарнирани добре с обрастваща и плододаваща дървесина. Цъфтежът е ранен. Започва да плододава четири години след засаждането. Плододава изобилно. Средно чувствителен е на ранно кафяво гниене и бактериална сачмянка, чувствителен е на късно кафяво гниене, силно чувствителен на сачмянка и шарка. Чувствителността му на ниски температури е над средната. Плодовете узряват в края на второто десетдневие на юли, около една седмица след Унгарска кайсия. Те са едри (50 х 51 х 49 мм), със средно тегло 48 гр., плоскояйцевидни. Кожицата е оранжева, с руменец на огряната страна, отделяща се от месото. Месото е оранжево-жълто, средно твърдо, нежно, сочно, кисело-сладко, с типичен кайсиев аромат, с отлично качество. Костилката е едра (28 х 22 х 15 мм), със средно тегло 2,9 гр., съставляващо 6,2 % от теглото на плода, отделя се от месото, тъмнокафява. Ядката е сладка, със средно тегло 1,2 гр.

Технологична характеристика.

Плодовете издържат на манипулация и транспорт, когато се прибират в начало на зреене. Подходящи са предимно за консумация в прясно състояние и преработка в нектар, но от тях се приготовлява и добър компот, конфитюр и други производства.
 Разгледайте и другите сортове кайсии, които предлага разсадник Иван Димов гр.Варна в Сайт Разсадник Иван Димов Варна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар